2024-05-21

Välbesökt öppet möte i Timrå

Frågorna rörde bland annat närmiljö och jobb när bolaget PTL, Timrå kommun och Torsboda Industrial Park gemensamt bjöd in till öppet möte på måndagskvällen.

- Från mötet tar jag bland annat med mig det engagemang som finns bland Timråborna. Det blev intressanta samtal och min uppfattning och förhoppning är att en hel del frågetecken rätades ut, säger Stefan Dalin, ordförande i kommunstyrelsen i Timrå och ordförande i Torsboda Industrial Park.

Drygt 100 personer kom till mötet på Sundsvall Timrå  Airport där PTL beskrev hur de arbetar med miljötillståndet och hur etableringsjobbet framskrider. Det följdes av ett panelsamtal där Stefan Dalin (S),kommunstyrelsens ordförande och ordförande Torsboda Industrial Park, Peter Ekström, tillförordnad tillväxtchef Timrå kommun, Christian Söderberg, vd Torsboda Industrial Park och Andreas Hamrin, talesperson PTL, deltog. Suki Wang, etableringschef PTL, var också på plats.

Många frågor ställdes under mötet. En deltagare frågade om PTL ska jobba för att få lägre utsläpp än vad miljökraven säger, med grund i att de kallar sig världsledande, eller om de kommer lägga sig precis på högsta tillåtna nivå.

- Vi har verkligen ambitionen att bygga världens bästa fabrik för tillverkning av anodmaterial. Det ligger i vårt eget intresse att ha låga utsläpp eftersom våra kunder ställer krav på sina leverantörer, svarade Andreas Hamrin. Vi är inne i miljötillståndsprocessen och kompletterar nu vår ansökan till mark- och miljödomstolen.

Frågor kom också bland annat kring hur fabriken kan behöva så många anställda som 1900 när tillverkningsprocessen är automatiserad.

- Antalet är baserat på företagets existerande fabriker, berättade Suki Wang. Det här blir Europas största fabrik i sitt slag och kommer att behöva många medarbetare som exempelvis ska jobba med att övervaka processer, transport av material och logistik.

Ikväll tisdag 21 maj är det öppet möte i Sundsvall och på onsdag 22 maj i Härnösand. 18.00 är tiden som gäller. Välkomna!