2024-06-20

Torsboda Industrial Park med i slutkamp om miljardetablering

Kaunas Metal ska etablera sig i norra Sverige och Torsboda är en av två platser som företaget är intresserade av för sin nya anläggning där återvunnet stål ska bli till armeringsjärn. 19 juni skrev Torsboda Industrial Park och Kaunas Metal på ett Letter of Intent och arbetet mot ett avtal om etablering intensifieras.

– Vi är stolta att vara med i matchen och vi har goda möjligheter att få etableringen hit till oss, säger Stefan Dalin (S), kommunstyrelsens ordförande Timrå och ordförande Torsboda Industrial Park. Att företaget ska använda återvunnet stål och göra tillverkningsprocessen för armeringsjärn mer hållbar gör att de är ett företag vi gärna ser tar plats på vårt område.

I förra veckan stod det klart att Umeå är den andra platsen företaget tittar på och även med dem har företaget skrivit ett Letter of Intent, LOI. Det är ett dokument som visar att parterna är överens om att förhandla, men ingen garanti för ett framtida avtal.

Upp emot 300 jobb

Kaunas Metal är ett litauiskt företag som hittills enbart har produktion i hemlandet. Etableringen i Sverige innebär mellan 200 och 300 arbetstillfällen i en industrianläggning där återvunnet stål smälts ned och blir armeringsjärn.

Robertas Buckus, vd Kaunas Metal, ser att Sundsvallsregionen har de förutsättningar bolaget söker. El från vatten- och vindkraft innebär att deras slutprodukt kan framställas på ett mer hållbart sätt, vilket byggnadsbranschen efterfrågar.

– Vi ska titta vidare på Torsboda och Umeå, vilka båda ser ut att vara mycket bra alternativ för oss. Innan årsskiftet räknar vi med att ha bestämt oss, säger Robertas Buckus.

– Det här är ett ytterligare steg till en stärkt Sundsvallsregion, säger Niklas Säwén (S), kommunstyrelsens ordförande Sundvall och vice ordförande Torsboda Industrial Park. Jag är övertygad om att företaget ser den kraft som finns här i form av människor, tillgångar och vilja till utveckling. Förhoppningsvis visar vidare samtal framåt att företaget och platsen är rätt för varandra.

Kaunas Metall är intresserade av att köpa mellan 13 och 16 hektar mark. Nu startar arbetet med att se var den lämpligaste platsen finns för deras verksamhet. Cain Dotson är affärsutvecklare på Torsboda Industrial Park.

– Med fler intressenter behöver vi lägga pusslet klokt på vår mark. Kontakten med Kaunas Metal kommer via Västernorrlands etableringsfunktion High Coast Invest och det här är ett bevis på värdet av vårt långsiktiga samarbete med dem och Business Sweden. Fler internationella företag som bidrar till den gröna omställningen har fått upp ögonen för vår region, säger Cain Dotson.

På bilden: Robertas Buckus, vd Kaunas Metal, Stefan Dalin, ordförande Torsboda Industrial Park, Niklas Säwén, vice ordförande Torsboda Industrial Park, Vaidas Repečka, ekonomichef Kaunas Metal